BPH - Beteende- och personligehetsbeskrivning Hund 

Beteende och personlighetsbeskrivning av hund. 31 av våra uppfödda jaktcockrar har beskrivits enligt SKK´s modell BPH. Beskrivningen är intressant för oss som uppfödare men även för hundägaren. Den beskriver hunden som individ, dess sätt att vara, reagera och avreagera m.m. För oss ger det en vägledning i valet av kombination - hane och tik - och vi kan jämföra mellan kullar och inom hela rasen. För den enskilde hundägaren ger det en beskrivning och en stor vägledning i den fortsatta träningen. Samt svaret på varför hunden reagerar som den gör i vissa situationer.


Våra hundar som är BPH beskrivna är:

Skidkullen (f. 2014): Sissarens Greta Södergren och Sissarens Lord Nelson.


Författarkullen (f. 2016): Sissarens Elsa Morante, Sissarens Selma Lagerlöf,  Sissarens Hedda Blixen, Sissarens Herbert Strindberg och Sissarens Siri Lang.


Kock kullen (f. 2018): Sissarens Tareq Taylor, Sissarens Axel Ramsay, Sissarens Jamie Oliver, Sissarens Hassel Hagdahl, Sissarens Buddy Floyd, Sissarens Belle Catenacci och Sissarens Rut Wretman.


Sommarängskullen (f. 2019): Sissarens Assi Rallarros, Sissarens Signe Saliveja, Sissarens Sally Krusmynta, Sissarens Lycke Vallmo, Sissarens Loke Riddarsporre och Sissarens Asti Akleja.


Pop- & Rock kullen (f. 2021): Sissarens Maja Strömstedt, Sissarens Lady Gaga, Sissarens Lizzy Hale, Sissarens Freddie Mercury och Sissarens Elton Johan.


Norge kullen (f. 2021): Sissarens Vigdis Hjorth, Sissarens Ida Hardangervidda, Sissarens Ipa Svartisen, Sissarens Ture Trolltunga, Sissarens Ibsen och Sissarens Eliot Lofoten.


Här kan du läsa mer och är du intresserad av att få din hund BPH beskriven ta kontakt med:

Jägareförbundet Skåne -www.jagareforbundetskane.se/hundar/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

Svenska Kennelklubben - www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/Taylor med sin rosett. Foto: Jennie Jönsson

Taylor med sin rosett. Foto: Jennie Jönsson

En personlig reflektion på BPH med Taylor

Nu var tiden inne för oss att beträda BPH-planen och de åtta moment som ingår i beskrivningen, 1. Främmande person, 2. Föremålslek, 3. Matintresse, 4. Överraskning, 5. Skrammel, 6. Närmande person, 7. Underlag samt 8. Skott (valbart moment). 

Jag har tidigare deltagit på MH (Mentalbeskrivning Hund) men aldrig på ett BPH. Under dagen, 2019-07-06, beskrevs hela kock kullen, labradoren Hilda och jaktspringern Siri. Jägareförbundet Skåne var arrangör. En beskrivare samt två testledare höll i arrangemanget på ett positivt sätt! 

Spännande dag väntade för oss och som hundägare har vi alla en bild av hur just min hund ska ta sig an och genomföra momenten de ställs inför. Personligen trodde jag att jag åkte dit med en liten räddhare med stor matlust, nyfikenhet, intresse för lek och skottsäker. Moment 4-5-6 är de moment som jag personligen var mest ”nellad” på att få se hur Taylor skulle agera – hade jag rätt bild av min hund? Efter några djupa andetag och med en gnutta nervositet antog vi planen, jag och Sissarens Tareq Taylor – Taylor.

Hur gick beskrivningen och hade jag rätt bild av min hund? Den nervositet som infann sig försvann snabbt och jag kunde uppleva beskrivningen för vad den är – en beskrivning på hur just min hund löser situationerna den ställs inför. Jag hade rätt i att han är skottsäker men totalt fel i att jag har en liten räddhare till hund. Jag har en hund som är tuff och modig och som löste uppgifterna på eget bevåg. Han har även mycket fart och fläkt i sig och tycker livet är tråkigt när man är still och inget händer (fick en 1 på ljud då han i vissa situationer piper när det är tråkigt). Dessa egenskaper bör jag ha med mig och beroende på vad vi ska göra tillsammans, dra i handbromsen i rätt situationer. 

Jag tycker att BPH:et gav mig ett bevis på att den miljöträning som vi har arbetat med under Taylors första levnadsår gett resultat. Vi har byggt upp en bra relation, en trygghet hos Taylor men också mellan oss och till livet som väntar utanför dörren. BPH:et visar även att vi måste arbeta mer på passivitet i sin helhet men också i att vara still i hanteringen. För hur overklighet det än må vara för en 14 månader gammal Taylor så finns det situationer i livet som är tråkiga för just oss men roliga för någon annan. BPH-dagen var intressant och givande där jag fick uppleva min egen hund, vilket gav en helt annan bild av hans ”mentala jag” än den jag hade med mig dit med också privilegiet att se kullsyskonen, hur lika men ändå så olika de är.

Jennie Jönsson, ägare till Sissarens Tareq Taylor – ”Taylor”

Länk till bildspel från BPH Kock kullen 2019

Länk till bildspel från BPH Pop & Rock Norge 2022 


Sidan uppdaterad: 2023-07-31. All rights reserved.