Ida, 7 veckor. Foto: Elin Edenborg

Ida, 7 veckor. Foto: Elin Edenborg

IDA


Sissarens Ida Hardangervidda, SE43860/2021

u. Sissarens Rut Wretman (Kock kullen) e. Maunsbachs Askleipos


Sommaren 2023 skrev vi så här om Ida: Är född i maj 2021. Ida är en frisk fläkt som är pigg på galna upptåg, lära sig nytt och hon har en enorm vilja att vara tillags och göra rätt. Terrängen tar hon sig an med stor freneci, fokus och målmedvetenhet. Den fortsatta specialträningen kommer att bli mycket spännande och intressant!

I skrivande stund är det julen 2023 och Ida har jagat sin första säsong. Hon har utvecklats i ett lugnt tempo! Hennes sök och kontakt i sökarbetet tillsammans med bra marktäckning har bara blivit bättre och bättre! Hon är stadig med stor respekt för viltet, apporterar fällt vilt som inte har fallit för långt bort. Idas gummiband till sin förare är fortsatt kort. Vilket vi tycker är possitivt.

Idas passion för jakt, sök och stöt har utvecklats mycket bra!


Veterinärresultat

  • HD grad A
  • Ögon UA


Aktivitetsresultat

  • Jägareförbundet, BPH-beskrivning


På Rasdata och SKK hunddata finns stamtavla mm:


Träningsfilosofi!

Ida tränar linjetag. En, för en spaniel, lång linje (se film). Längden på linjen byggs upp sakta, till en 

början är de mycket korta. Men dummyn är alltid utlagd synligt för spanieln. Aldrig kastad. Då är det en markering! 


Apporteringsträningen kommer för våra jaktcockers alltid sist i träningen. Sök, stadga och följsamhet ska vara mycket bra befäst och fungera nästintill kladerfritt innan man börjar med en aktiv och planerad apporteringsträning. 


Vi tränar våra jaktcockers i en tydlig, enkel ordning! Ordningen är:

Relation - tydlig med stor tillit

Sökarbete - följsam och stadig

Apport - enkel och inte med stor förväntan


Relationen och tilliten finns med alltid i säväl jakt som i vardag. Arbetsredskapet i träningen är Jägareförbundets 4 Lätta Steg! 

2023-12-26

En dag i december

Ida började med att söka fint och fritt utan onödiga signaler, stöte en fasan höna som hon hanterade med respekt, söket fortsatte i bra cockerstil och med hög intensitet. Ny stöt och denna gång på en tupp. Tuppen fälldes, efter hyfsad markering och med lite stöd apporterade hon tuppen till min hand.

Vi fortsatte i gräsmarken, som får allt mer och mer busk i form av slån och hagtorn, ny stöt på tupp som försvann snabbt. I samma stund flög några kajor över oss. Ett skottilfälle bjöds och det togs. Kajan föll till marken. Ida sitter redan efter stöten på tuppen. Men markerar skottet på kajan och nedslagsplatsen. Hon hämta med glädje!

Efter en kort paus fortsatte söket, ny stöt, denna gång på en grupp om 3 hönor. Stadig och lugn tittade Ida på hönorna. Efter att hon fått ett kort beröm fortsatte söket. Och efter 5-6 meter stöte hon en tupp som fälldes. Den landade i ett parti med rörflen, ganska tätt. Ida fick apportkommado. Sökte och fann den fällda tuppen. Dagens tredje apport! Ida sökte ytterligare en bit i rörflen och stöte på nytt en höna som hon respekterade. Efter att hon fått söka en kort runda avslutade vi jakten ocg vandrade hemåt.  

Uppdaterad 2023-12-26. All Rights Reserved.